I databasen just nu:
59 besöksmål, 4 smultronställen

Klättring med vidunderlig havsutsikt

Friklättring ger luleåborna Alexander Stridsman och Oskar Norberg den ultimata frihetskänslan. På Stora Huvön i Kalix skärgård har de hittat ett nytt smultronställe för att utöva sin passion. Här är det den branta klippan på sydvästra sidan av ön som ska bestigas.

Alexander Stridsman och Oskar Norberg har haft friklättring som sin största hobby sedan mitten av 1990-talet. Varhelst de befinner sig i världen söker de upp en klippa att betvinga.
– På hemmaplan har vi enligt min mening Sveriges bästa klätterklippa. Snipberget i Niemisel bjuder på en härlig utmanande teknisk klättring, menar Oskar Norberg.
Från Snipberget har man en fantastisk utsikt över Råneå älvdal. Men utsikten från den branta klippan på Stora Huvön går inte heller av för hackor. Härifrån ser man många öar både i Kalix skärgård och i Luleå skärgård. Stora Huvön, som i en landsomfattande omröstning utsågs till en av Sveriges vackraste öar, har mycket att bjuda sina besökare på. Här finns bland annat en fin naturhamn, ett härligt havsbad och häftiga raviner.
– Men det är klippväggarna som störtar rakt ner i havet som ger ön en speciell profil. Och den profilen gillar vi klättare, säger Alexander Stridsman.

Klättrar på ”gubben” 
Om man beskådar klippan från en viss vinkel utifrån havet framträder en gammal gubbe som stöttar upp klippan med sin rygg. Den här vackra sommardagen får denne gubbe besök av klättrare som med sina ”örnögon” ska försöka hitta skrevor i hans kropp där de kan placera sina fingrar och fötter för att få bra grepp och steg.
Eftersom klippan inte bestigits av många klättrare före Oskar och Alexander finns det inga leder med bultar inspikade i berget.
– Det vore faktiskt läge att göra några leder här, konstaterar Oskar.

Bristen på bultar medför att Oskar och Alexander istället satsar på topprepsklättring. Först av allt tar de en lättare väg upp på klippan och fäster sina rep i en stabil tall uppe på klippan, vilken får fungera som säkringspunkt. Sedan ger de sig ner till stranden för att inleda dagens klättrande. Oskar börjar med att säkra medan Alexander klättrar.
– Om Alex skulle råka falla hänger han då bara i repet, förklarar Oskar.
Men att falla är inget som en klättare vill göra. Sporten är att klara klättringen på första försöket utan att behöva få lindring i fallet av repet.  
Inom klättringsvärlden har man standarder för hur svår klättring det handlar om. Den franska standarden, som går från 1-10, är den vanligaste.
– Jag skulle nog säga att det här berget är en fyra, vilket skulle kunna definieras som mysklättring, säger Alexander.

Dynamiska ”moves”
Nu är det Oskars tur att klättra. Med sina vridstyva klätterskor som ger bra fäste mot klippan ska också han försöka hitta en bra väg upp till toppen. Med sig har klättrarna den livsviktiga talkpåsen som är bra att ha till hands när handsvetten lackar. Med dynamiska ”moves” svingar de sig till skrevor som egentligen borde vara omöjliga att nå. Oskar och Alex har fullständigt fokus på sin uppgift och det är nog det som är den största tjusningen med klättrandet. Adrenalinet som pumpar, ibland panikkänsla, glädje och lycka. Blandningen av känslor är stor.
– Det som är mest besvärligt med den här klippan är att det finns så mycket mossa i skrevorna. Det medför att det blir ganska halkigt, berättar Oskar. 

Gav mersmak 
Klättrarna har nu fått åskådare som intresserat följer dramat på berget. Några andra båtar har ankrat intill klippan för att på närmare håll se hur klättrarna lyckas. Och de verkar gilla skådespelet.

Efter några timmars klättrande och ett flertal lyckade försök att besegra klippan tar Oskar och Alex, tillsammans med Alexanders sambo Lena Pettersson, som studerat klättrarna uppifrån klippan, en matbit och en kopp kaffe. Mätta och nöjda återvänder de ner till sin båt och beger sig mot fastlandet och landningsplatsen i närheten av byn Storön.

– En lyckad dag som gav mersmak. Klättring det är livet och speciellt i miljöer av den här kalibern, avslutar Oskar Norberg. 

Text: Lars Westerlund
Bild: Per Pettersson

Läs mer om Huvön här

close

Redigera information


Bildinformation

>Max 5Mb/bild

Ett fel uppstod...

Google maps

Flickr, Wikipedia

Ange url till denna plats på Wikipedia samt taggar/sökrod på Flickr.

Spara ‹ Avbryt