I databasen just nu:
59 besöksmål, 4 smultronställen

Småskär 

Småskär, som ursprungligen hette Rammelholmen, skänktes till stadens borgare av drottning Kristina år 1652. Ön har långt in på 1900-talet fungerat som ett viktigt fiskeläge.                      

Gästhamn
Sjökort 414
Hamndjup: 2,5 m
Gästplatser ca 17
Bastu, torrtoa, sopor, grillplats och sevärdheter.

Vid insegling till Bullerhamnsviken går du mellan ostpricken och västpricken. Du har en röd prick på babords sida och sedan in mot bryggan. Bryggan är en flytbrygga och 35 m lång. Hamnen har ett djup på 2,5 m. Här finns 17 gästplatser. Förtöjning sker vid brygga eller på boj.
Hamnvärd är Luleå kommun fritid. Hamnavgift se anslag. Tillgång till bastu, torrtoalett, sopmaja och grillplatser.  Hamnen erbjuder skydd för de flesta vindar.
Från denna vik går en stig över till det gamla fiskeläget med kapell. Du kan även ta en promenad på stigen som kommunen har iordningställt som går runt hela Småskär.                      

Guidning
Lyssna på en guidning av Småskär

Historik
Namnet Småskär kommer av att ön tidigare har bestått av många små skär som numera är sammanflätade genom landhöjningen.
Småskär är en av Luleå ytterskärgårds mest betydande fritidsö. Här finns ca 120 stugor som är koncentrerade till Idviken, Bullerhamnsviken, Bolinsviken, Kyrkviken, Skatamarksudden och västra delen av Finnskär. Trots det stora antalet stugor har Småskär bevarat mycket av orörd natur och ön är ett mycket populärt utflyktsmål för båtturister från när och fjärran.

Kapellet
Kapellet på Småskär är det äldsta i Luleå skärgård. Det byggdes redan på 1720-talet och bekostades genom en insamling bland luleborna. Framme vid altaret finns den så kallade herrskapsbänken som endast var till för präster och förnäma stadsbor. Utanför kapellet finns den gamla domarringen bevarad, en hägnad av sten där hamnrätten förr höll råd och beslutade om böter och andra straff för dem som inte följde reglerna i helg och söcken. Under sommaren hålls vid två tillfällen i juli månad gudstjänst på ön.

Uthyrningsstuga och stugvärdar på Småskär
Intresset för att hyra en stuga i skärgården är stort och på Småskär finns två uthyrningsstugor samt en bastu. Stugorna bokas via Luleå Turistbyrå.Kommentarer från Disqus
close

Redigera information


Bildinformation

>Max 5Mb/bild

Ett fel uppstod...

Google maps

Flickr, Wikipedia

Ange url till denna plats på Wikipedia samt taggar/sökrod på Flickr.

Spara ‹ Avbryt