I databasen just nu:
59 besöksmål, 4 smultronställen

Invigning av stuga och stig på Storräbben

 

Peder Ljungqvist hälsade de 20-talet gäster som tagit sig till ön välkommen (bla tre ungdomar från Holland), bjöd på kokkaffe och berättade kort om öns historia, hur natur-o kulturstigen kommit till samt tre karraktärsväxter för ön. Strandvial, strandråg samt Bottnisk malört.


Peder m Strandvial


Peder o strandråg

Natur- och kulturstigen är ett samarbete mellan Piteå kommun och Länsstyrelsen mha sk LONA-pengar (Lokal naturvård). Sture Berglund berättade kort om formgivningen av stolparna efter stigen som är taget efter båken. Fåglarna har också upptäckt dessa stolpar så nu blir det nog ”något vasst” på toppen av varje stolpe. Annars erbjöd sig Sture att ta jobbet som stolpputsare sommartid-ett toppenjobb enligt Sture själv.


Sture med stolpe

Margareta Erstam (Maggan) informerade om fiskeläget och hälsade alla välkommen att titta in i deras stuga på ön från 1800-talet.


Maggan informerar om ön

Per Lenndin berättade om tillkomsten av uthyrningsstugan, skärgårdens åttonde i ordning, som har finansierats 50% av EU och 50% av Piteå Kommun i infrastrukturprojektet som är ett samarbete mellan de fem kustkommunerna och EU. Stugan är byggd av Bergren o Bergman AB och flögs ut i delar i juni i år.


Per berättar om stugan


Interiör stugan

Därefter startade guidningen av natur- o kulturstigen med Maggan, Peder och Sture som guider. Man fick pröva att åka kana på Rinnarhällan, titta in i båken, labyrinter och gamla tomtningar på ön och se Nummerhällan. Sture avslutade guidningen vid fiskeläget som fanns redan på 1600-talet.


Folder på stigen


Besökarna på stigen


Maggan o nummerhällan


Maggan visar Rinnarhällan

Efter gudningen var det lunch och fika vid stugan och där förrättade förvaltningschef Mona Lundström den officiella invigningen av stuga och stig.


Mona klipper bandet

Dagen avslutades med lite fri tid och sedan via Olsvensakallarna med lite sälkontakt tillbaka till fastlandet.


Nummerhällan

close

Redigera information


Bildinformation

>Max 5Mb/bild

Ett fel uppstod...

Google maps

Flickr, Wikipedia

Ange url till denna plats på Wikipedia samt taggar/sökrod på Flickr.

Spara ‹ Avbryt